1) rizoto
Ze zbylé rýže připravte jednoduché rizoto ze surovin, co najdete doma. Zbylou rýži ohřejte na pánvičce, přidejte do ní plechovku kvalitního masa ve vlastní šťávě, sterilizovaný hrášek, kukuřici a kapii. Osolte a opepřete. Hotové rizoto nandejte na talíř a posypte nastrouhaným sýrem. Dozdobte kyselou okurkou. Dobrou chuť.
2) slané rýžové placky s krůtí šunkou
Připravte si křupavé a chutné placky. Hodí se jako lehká večeře nebo svačinka. Smíchejte dva hrnky rýže s vejcem, 3 lžícemi hladké mouky a 50 mililitry mléka. Směs osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný sýr a na kostičky nakrájenou krůtí šunku. Dle chuti můžete přidat i nadrobno nakrájený pórek. Z hotového těsta vytvarujte placičky a osmahněte na pánvi z obou stran dozlatova. Podávejte se zeleninovým salátem. Dobrou chuť.
3) studený salát
U tohoto receptu ani nebudete muset nic vařit. Je jednoduchý a krabička studeného rýžového salátu se vám bude hodit do práce jako výživný oběd. Poměr rýže a ostatních surovin je 1:1. Do větší mísy tak nasypte zbylou rýži a přidejte na kousky nakrájená rajčata, papriky, pórek, mozzarelu a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a promíchejte se lžící bílého jogurtu. Dobrou chuť.
4) sladká rýžová kaše
Asi nejoblíbenější způsob, jak zpracovat zbylou rýži. Příprava je navíc tak jednoduchá, že ji zvládne opravdu každý. A jak na to? V hrnci smíchejte zbytek rýže s mlékem a vařte. Až se rýže rozvaří, dochuťte kaši, jak máte ráda. Například medem nebo javorovým sirupem. Rozdělte do mističek a ozdobte čerstvým ovocem (maliny, borůvky, banán), kakaem nebo skořicí. Dobrou chuť.
Co z rýže ještě připravit?
- rýžové placky na sladko
- pečené papriky plněné rýží
- do polévky, která tak bude rázem sytější a výživnější
- sladký rýžový nákyp s meruňkami
Tip: porozhlédněte se po receptech z asijské kuchyně. Ta v pokrmech rýži hojně využívá.